Persoonlijk Portret: Christa

We ontmoeten elkaar op de parkeerplaats van boerderij Meyendel. “Wat leuk dat je deze locatie voorstelde om te gaan wandelen. Van de zomer heb ik hier met een vriend overnacht in een duinpan, maar heb ik niet de kans gekregen om meer te zien,” vertelt Christa meteen. We besluiten de route richting de zee te nemen en laten ons meenemen door het zonnige en frisse Meyendelse duinen en bossen.

Onderweg vertelt Christa over haarzelf. Ze groeide op in Harderwijk en heeft daar met plezier gewoond tot ze vier jaar geleden de kriebels kreeg en verandering nodig had. Christa vond een baan waar ze helemaal achter kon staan in Amstelveen en vertrok uit Harderwijk om in Amsterdam te gaan wonen. “De verhuizing naar Amsterdam heeft mij zoveel gebracht.” Er ontstond ruimte voor haar persoonlijke ontwikkeling en Christa kwam in beweging.

“Het leren luisteren naar mijn gevoel is de grootste les die ik geleerd heb in het afgelopen jaar. Een manier om dit te doen is voelen wat er in mijn lichaam gebeurt. Die geeft dingen zo goed aan, ik hoef alleen maar te luisteren.” Christa volgde workshops over lichaamswerk, dansen, muziek, tantra en zingen waardoor zij het contact met haarzelf heeft versterkt.

Op het strand drinken we een kopje thee uit de thermoskan die ik heb meegenomen en vraag ik Christa hoe zij het vind om op de foto te gaan. “Ik vind het spannend en wat ongemakkelijk. Eigenlijk is er zelden een foto gemaakt van mij waarop ik mezelf herken. Tenzij ik echt niet door heb dat de foto wordt gemaakt.” We gaan aan de slag en ik laat Christa haar eigen houding vinden. Met de zee op de achtergrond en mijn camera voor mijn neus vervolgen we het gesprek wat we tijdens de wandeling begonnen zijn. Over haar werk, ervaringen die zij opdeed tijdens workshops en hoe zij het nu ervaart om op de foto te gaan.

Na het strand vinden we een beschut plekje bij een klein paadje waar alleen een hardloper ons even komt storen. Ik merk op dat Christa op de foto er anders uit ziet dan dat ik haar nu zie. Christa slaat haar armen onder haar knieën door, leunt wat naar voren en vraagt mij waar dit in zit. En daar op dat moment neem ik een foto waar Christa en ik haar allebei herkennen op de foto.

Wil je een mooie foto van jezelf, maar vind je dit eng of sta jij nooit mooi op foto’s? Sta jij op een belangrijk kruispunt in jouw leven en weet je even niet goed meer welke kant je op moet? Of lijkt het je gewoon ontzettend leuk om jezelf op dit punt in jouw leven vast te laten leggen als herinnering voor later? Lees dan hier verder over het Persoonlijk Portret.

Hit enter to search or ESC to close