Persoonlijk Portret: Sandra

Samen met haar hond, Spot, staat Sandra mij op het station van Dordrecht op te wachten om samen naar de binnenstad te wandelen. “Zullen we eerst een kopje thee drinken bij mij thuis, want ik vind het behoorlijk koud!” Al voor we bij haar huis zijn hebben we ontdekt de wereld soms echt klein is, mijn zusje en haar zoon werken samen. 

Sandra woont sinds een aantal jaar in Dordrecht en heeft van haar huis een kleurrijk geheel gemaakt. Behang met leuke prints, zelfgemaakte schilderijen en een fotogalerij van haar gezin. Haar woonkamer is warm, oranje en gevuld met leuke beeldjes, blikjes en fijne groene planten. “In de avond voelt dit als een warm bad.” 

Theedrinkend vertelt Sandra mij dat ze jaren in Bavel heeft gewoond. Haar leven is sterk bepaald door het leven en overlijden van haar oudste zoon Tommie. Hij had een spierziekte waar hij op 17 jarige leeftijd aan is overleden. Een intensief rouwproces volgde. De nieuwe verbinding die ze nu voelt met haar oudste zoon is liefdevol en nabij.

Net als haar huis is het leven van Sandra gevuld. Ze heeft veel dingen die haar interesseren en waar zij graag tijd aan besteed. Schilderen, koken, kunst bekijken, lezen, therapie geven en vrijwilligerswerk. Sandra werkt als kok, een passie die ze met haar zoon deelt, en bouwt aan haar Gestalt-Art praktijk. Ik geef aan Sandra een tip door die ik van een vriendin kreeg: Wanneer je graag wilt dat iets waarheid wordt is het zaak om er iedere dag bewust tijd aan te besteden. Of dit nu een concrete actie of een meditatie is. Door het dagelijks zetten van stappen wordt de berg steeds overzichtelijker. 

Na het thee drinken pak ik mijn camera, maak wat foto’s in haar huis en nodig Sandra daarna uit om in haar warme bad, haar woonkamer, op de bank te gaan zitten. Sandra gaf eerder al aan dat zij het spannend vind om gefotografeerd te worden, maar het wel heel graag wil. “Juist om het nu eindelijk eens volledig te ervaren.” Na een paar klikken van de camera merk ik spanning op bij Sandra en besluit haar te vragen deze aan te wijzen. Ik herinner Sandra om te ademen voor we samen wachten in stilte. 

De spanning neemt af en Sandra oogt meer ontspannen. Ik klik nog een paar keer voor we onze jassen aantrekken om door een stil en rustig Dordrecht te wandelen. “Dordrecht is voor mij de stad waar ik mij nu heel erg thuis voel. Hier mocht ik met mezelf aan de slag.” 

Sandra werkt als kok en daarnaast in haar praktijk ‘Maandacht’. In haar Gestalt-art praktijk ondersteunt zij onder andere mensen die iemand of iets verloren zijn.

Wil je een mooie foto van jezelf, maar vind je dit eng of sta jij nooit mooi op foto’s? Sta jij op een belangrijk kruispunt in jouw leven en weet je even niet goed meer welke kant je op moet? Of lijkt het je gewoon ontzettend leuk om jezelf op dit punt in jouw leven vast te laten leggen als herinnering voor later? Lees dan hier verder over het Persoonlijk Portret.

Hit enter to search or ESC to close