5 stappen om gelukkig te worden met je werk

Loslaten betekent afscheid nemen van spullen/ideeën/activiteiten die je altijd vasthield. Maar het levert ook veel ruimte op voor nieuwe ervaringen.

Het zal niemand in mijn directe omgeving ontgaan zijn dat ik het laatste jaar ben veranderd. Niet alleen van woonplaats, vriend of baan, maar ook als persoon. De afgelopen 2 jaar heb ik letterlijk en figuurlijk veel ballast weten af te schudden. Door deze ballast kwijt te raken voel ik mij nu gelukkiger. En ik heb eens na zitten denken en heb ontdekt hoe het werkt. Ze zijn in 5 stappen op te delen:

Stap 1: Een keuze maken

Anderhalf jaar geleden werd mij duidelijk dat een leven als zelfstandig ondernemer niet volslagen onmogelijk was. Het heeft nog zeker 6 maanden geduurd tot ik uiteindelijk de afspraak bij de Kamer van Koophandel had gemaakt om mezelf in te schrijven. Ongeveer een jaar geleden heb ik mezelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als coach voor persoonlijke ontwikkeling. Man, wat voelde ik me fantastisch toen ik weer terug naar Den Haag centraal liep – het verbaast mij niets als ik blij langs het Malieveld zou hebben gehuppeld – . Ik had ondanks alle twijfels en onzekerheden in mijn hoofd een keuze gemaakt die ik voelde opborrelen van binnen.

Stap 2: Loslaten

Een keuze maken is 1 ding, maar dan vervolgens handelen is een tweede. Bij mij duurt dit proces altijd even. Soms een paar weken en soms een jaar. Zo ben ik een jaar na mijn inschrijving bij de KVK gestopt met werken voor grote organisaties. Voor mij betekenen deze organisaties het niet gewaardeerd worden, het gevoel hebben te moeten werken en financiële schijnveiligheid. Ik had behoefte aan meer invloed op mijn werk, plezier en ontwikkelingsmogelijkheden.

Het moeilijkste aan deze keuze was het loslaten van de financiële schijnveiligheid. Want stel dat ik mijn huur niet kan betalen? Stel dat ik niet meer kan eten? Stel dat ik geen spaargeld voor noodgevallen meer heb? Stel dat ik geen nieuwe kleding meer kan kopen? Stel dat ik nooit meer met de trein naar mijn ouders kan gaan?

Inmiddels heb ik geleerd dat gedachten maar gedachten zijn en dat die er eigenlijk alleen maar zijn om je af te leiden van wat er echt belangrijk is. Misschien is dit een les die iedereen op zijn eigen tempo ontdekt, maar zie het als een voorsprong die ik je geef.

Stap 3: Een warm nest vinden

Tijdens het opgroeien van baby naar kind naar puber naar volwassenen hebben de meeste van ons een warm nest. Een gezin waar je jezelf kan zijn en waar je thuis mag komen. Op deze plek mag je vallen en opstaan. Dus waarom zou je die niet hebben tijdens je persoonlijke of professionele ontwikkeling? Een plek waar jij jouw vaardigheden kan ontdekken, ontwikkelen en testen. Een fijne groep mensen waar jij aansluiting vindt met je waarden en idealen. Hier kun je niet alleen vallen en opstaan, maar ook nieuwe mensen ontmoeten. Deze mensen helpen jou om verder te komen door ondersteuning op praktische onderwerpen (zoals een logo, foto’s of teksten maken), maar ook zeker op emotioneel gebied. Er is niets zo fijn om op een dag dat jij het even niet meer weet in een zelfgebouwd blanketfort te lachen en pizza te eten met lieve mensen. Trust me!

Stap 4: Loslaten

Het warme nest verlaten. Op eigen benen staan. De wijde wereld ingaan. Zelfstandig zijn. Loslaten. Je kan het op allerlei manieren zeggen, maar waar het op neer komt is dat een warm nest je maar tot zover kan helpen. Je leer hier veel, maar er komt een moment dat je het weer alleen gaat doen. Dat je genoeg hebt mogen leren van iedereen om je heen en dat je terug kan gaan geven door jouw vaardigheid of kwaliteit in te zetten. Deze vorm van loslaten is moeilijker (althans dat is hij voor mij), omdat je nu iets laat gaan waar je je prettig voelt en op je gemak bent. Je gaat expres uit je comfortzone. Maar het is voor een goed doel! Je gaat hier van groeien en weer nieuwe ervaringen opdoen.
Daarnaast mag je altijd – gelukkig – even terug naar het nest om op adem te komen en vertroeteld te worden.

Stap 5: Genieten

De leukste stap. De fijnste stap. De moeilijkste stap. Maar als je het kan, is het echt heerlijk. Genieten is een vak apart. Je mag namelijk niet meer continu ‘Ja maar’en en ‘Wat als’en. Wat blijft er dan nog over? Lachen, plezier maken, fijne momenten, knuffels, nieuwe ervaringen en verdere persoonlijke en professionele ontwikkelingen.Was dat het dan? Ben ik nu gelukkig?
Ja. Tot het moment dat je weer start bij de eerste stap ben je gelukkig. En ben je even klaar. Gelukkig duurt dit moment nooit heel lang en mag je snel weer aan de bak met nieuwe keuzes maken, nog meer loslaten en nog meer genieten.Het is natuurlijk geen garantie en ik kan je niet beloven dat ik hier over een jaar niet enorm op terugkom. Maar voor nu is dit hoe ik het ervaar. En ben ik volop aan het genieten!

Wil je op de hoogte blijven van wat ik schrijf? Laat je emaildres achter voor mijn zeer onregelmatige blogupdates!

Hit enter to search or ESC to close