Meer ruimte voor mezelf

Hecht ik hier waarde aan? Ga ik het binnenkort gebruiken? Wat kan een ander ermee? Belangrijke vragen tijdens het opruimen. Ik schijn geen afscheid te kunnen nemen van de sjaal die mijn moeder heeft meegenomen uit Ecuador en ik kwam er achter dat ik nog meer schoenen had dan ik zelf dacht. In mijn kasten liggen spullen die nog nooit gebruikt zijn en spullen die ik nooit meer ga gebruiken. Als ik er over na ga denken is het eigenlijk vreemd dat ik al die ruimte in beslag laat nemen voor dingen die nutteloos zijn.

Toen ik een half jaar geleden al mijn spullen met moeite in 1 verhuiswagen kreeg stond ik nog niet stil bij wat hier allemaal bij zat. Veel spullen bewaarde ik om te bewaren en andere spullen omdat ik ze cadeau had gekregen. Alle spullen kregen in ons nieuwe huis een plekje en het meeste staat daar na een half jaar nog steeds.

Inmiddels zijn sommige plekjes en kastjes leger geworden, omdat ik een paar maanden geleden terecht kwam op, en ik weet eigenlijk niet eens meer hoe ik daar terechtkwam of hoe de site heet, een pagina waar iemand zijn leven ging opruimen. (Klik hier voor een andere leuke site over dit onderwerp) Hij deed dit door elke dag 10 dingen weg te gooien, te verkopen of weg te geven. Ik was meteen enthousiast, want wat lijkt het mij heerlijk om meer ruimte in mijn hoofd te krijgen door minder afhankelijk te zijn van de ruimte vullende spullen in mijn leven. Een paar weken bleef dit in mijn hoofd ronddwalen, want net als met andere dingen in mijn leven heeft mijn hoofd wat langer de tijd nodig om mijn hart te kunnen volgen. Maar sinds dat mijn hoofd achter mijn hart staat heb ik een nieuwe hobby!

 Als ik nu een vrije dag heb ga ik voor een kastje zitten, haal alles eruit en verspreid dit over de vloer. (Gelukkig hebben wij veel ruimte op de vloer, want soms komen er echt veel spullen uit 1 kastje!) Bij alles stel ik vragen. Welke waarde hecht ik hier aan en waarom? Ben ik van plan het ooit te gaan gebruiken of ligt het ruimte te vullen? Wil ik dit nog dragen of past het niet meer bij mij? Op deze manier heb ik inmiddels mijn kleurdozen meegegeven aan een oma voor haar kleindochter, een ketting gaat duidelijk een mooi 2e leven tegemoet bij zijn nieuwe eigenaar, een jasje wat me eigenlijk niet staat is terecht gekomen bij iemand die het wel staat, er zijn meer mensen blij geworden met hun ijzeren droogrekjes waar ik er 7 van had en heb ik met mijn kaarsenhouders bijgedragen aan de inrichting van een nieuw huis.

Door het weggeven van mijn spullen ontstaat er een win-win-win-win situatie. Iemand is blij met mijn spullen, ik ben blij om iemand anders blij te maken en ik creëer zo meer ruimte in mijn huis en mijn hoofd. Ook denk ik veel bewuster na voor ik iets nieuws wil kopen “Kan ik zonder of heb ik het echt nodig?“.

 Oh en nog een win is dat door deze opruimdrang mijn vriend is gestopt met zeuren over al mijn “zooi”  die in ons huis staat en die hij niet weer allemaal gaat verhuizen!
Hit enter to search or ESC to close